Hvad er Danmarks højeste punkt?

0
733

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Himmelbjerget er opkaldt efter den nordiske gud Heimdals bolig, og i mange år mente man, at det var Danmarks højeste punkt. Der er en forrygende udsigt på toppen og en række midler til at håndtere gæster i nærområdet, bl.a. med en kro, et ishus og en souvenirbutik.

Men Himmelbjerget er faktisk slet ikke Danmarks højeste punkt. Tværtimod er det helt nede på 7.-pladsen, når det kommer til højdepunkter i det danske land. Danmarks højeste sted er nemlig Møllehøj, der ligger i Ejer i Jylland.

Højde i det danske landskab

Møllehøj er Danmarks højeste punkt og er placeret i Ejer i Jylland. Hvor Himmelbjerget måler små 147 meter over havets overflade på sit højeste punkt, så er Møllehøj 170,86 meter høj, kun .09 millimeter højere end andenpladsen, Yding Skovhøj. Der er stadig lidt diskussion om, hvorvidt Yding Skovhøj faktisk er højest, da der er nogle forskellige måder at udregne højden på.

Yding Skovhøj har i bronzealderen fået bygget en høj bygget oven på sig, der ikke tæller med, når der måles naturlig højde – med den er højen dog 172,54 meter høj, og dermed det højeste punkt i Danmark.

De fleste højdepunkter ligger i Jylland og er et resultat af istidsgletsjere, der har skubbet landskabet op. Højde i Danmark er svær at måle, fordi der er så mange bakker og dale, men der måles fra havets overflade.

Så Møllehøj er officielt Danmarks højeste punkt, medmindre man regner Yding Skovhøjs tilføjelse med. Med sine mange år som formodet højeste placering har Himmelbjerget dog fået opbygget sig lidt af et ry. Både Himmelbjerget og Møllehøj er et besøg værd, hvis man interesserer sig for og ynder den danske natur og naturarv.

Det laveste punkt i Danmark er Lammefjord, hvor jordoverfladen dykker helt ned til 7,5 meter under havets overflade.

EFTERLAD ET SVAR