Sparetip: Sådan sparer du på varme, el og vand

0
994

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Det er efterår, og det betyder, at det er på tide at tænde for varmen. Det bliver nemlig hele tiden koldere udenfor, og for mange menneskers vedkommende er vinteren lig med høje regninger på varme og el.

Varmen er nemlig ikke det eneste, vi har brug for om vinteren — også lyset bliver der tændt mere for, fordi det bliver tidligere mørkt.

Forbruget af el, varme og vand stiger med andre ord om vinteren, og derfor er det vigtigt, at man sparer lidt på det — men hvordan gøres det egentlig nemmest? Det er der flere måder, hvorpå man kan gøre.

Faktisk kan økonomien forbedres mange gange — især hvis man bor i hus, da husejere ofte har flere udgifter, end dem der bor i lejlighed.

Spar på el

De, der bor i hus, bruger omkring dobbelt så mange på el, som de, der bor i lejlighed. Det skyldes for eksempel, at dem der bor i hus, har flere hårde hvidevarer som tørretumbler, vaskemaskine og opvaskemaskine, og desuden skal der bruges el til både fyr og cirkulationspumpe.

Den danske husejer kan ifølge dask energi spare omkring 1.850 kr. om året ved at slukke for alt elektronik, i stedet for at have det på stand by og kun bruge tørretumbleren én gang om ugen.

Spar på vandet

De fleste betaler omkring 50 kr. pr. m3 vand. En almindelig familie bruger omkring 170 m3 om året, og prisen kommer til at stige de næste par år. Der vil altså være mange penge at spare, hvis man skruer lidt for sit forbrug.

Tag brusebade i stedet for karbade. Luk for vandet, når du børster tænder. Lad være med at vaske tøj, før du har en hel vask. Vask dine grøntsager i en balje i stedet for at gøre det under vandhanen. Tænk hele tiden i baner som disse, hvor forbruget af vand kan minimeres.

Spar på varmen

Det sidste punkt, er det, der er mest relevant for årstiden; besparelse på varme.

Vær opmærksom på, at jo lavere temperatur vandet har, når det løber ud af radiatoren, desto bedre udnyttes varmen. Store radiatorer sænker vandets temperatur bedre, og derfor er de rent økonomisk som regel en bedre løsning.

Du kan spare på varmen ved at gøre følgende:

  • Hav mørklægningsgardiner i huset. De behøver ikke at være mørke, men kan også fås som eksempelvis plissegardiner
  • Opvarm alle radiatorer samtidig i stedet for kun at bruge én — stil desuden allesammen på samme temperatur
  • Luft ud med slukkede radiatorer
  • Hold temperaturen 14 grader, når du er på ferie — og hold den på 16 grader, når du er hjemme

 

EFTERLAD ET SVAR