Pas på dehydrering i varmen

0
276

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Vi har haft en historisk god sommer, når det kommer til sol og varme, og man har skulle kigge meget langt efter regn og temperaturer under 20 grader. Det har været skønt for langt de fleste, men det har også betydet at mange har måtte en tur på sygehuset på grund af ildebefindener. Ikke mindst blandt de lidt svagere i samfundet, som ældre og børn har varmet givet problemer – og den helt store synder er dehydrering.

Alle væsker tæller

Alle der har små børn ved at det kan være svært at lokke dem til at drikke noget, hvis de ikke lige har lyst. Her er det vigtigt at huske på, at væske kommer i mange forskellige former og det behøver ikke lige være et glas vand. De fleste børn kan eksempelvis nok godt lokkes til at spise vandmelon og vandmelon består af 92% vand. Den bedste måde du kan få væske i børn der ikke vil drikke, er ved at investere i en blender og blende frugtholdige frugter evt sammen med lidt mælk eller vand. De fleste børne elsker det, og på den måde får de også både næring, vitaminer og væske.

Derfor er vand vigtigt

Som du kan læse i denne artikel om dehydrering, så er der rigtig mange der går rundt og lider af kronisk dehydrering, da de ikke generelt får nok væske i løbet af dagen. Kroppen består af omkring 60-70% vand, og derfor siger det også sig selv, at det er meget vigtigt at få en masse vand. En tommelfinger regel siger, at man BØR få mellem 250 og 300 ml vand pr. 10 kilo kropsvægt. Vejer man 80 kg skal man derfor have mellem 2 og 2,5 liter væske om dagen, men kroppen SKAL have 1,5 liter blot for at erstatte det man mister. Det er dog vigtigt at huske på, at væske er meget andet end vand. Så hvis du tænker at du da ikke drikker 2,5 liter vandt om dagen, så husk på mælk, kaffe, te osv.

Derfor er det især vigtigt for børn

Som tidligere nævnt, så er det især børn og ældre der er udsatte i varmen. De fleste ældre ved det godt, men børn er naturligvis ikke klar over, at det hænger sådan sammen, og det kan være meget svært at forklare dit lille barn på 3 år, at det skal drikke en masse vand for ikke at dehydrere. Ikke desto mindre er det meget vigtigt, at dit barn får rigtig meget væske i løbet af dagen, da de sveder meget mere end normalt, ikke mindst hvis de er meget aktive.

Det gælder også voksne

Nu er der skrevet meget om børn og ældre, men det betyder bestemt ikke at det ikke gælder alle os andre. For dehydrering rammer alle aldre. Det kan godt være, at der ikke er så mange mellem 20 og 50 der bliver indlagt med decideret dehydrering, men det betyder ikke, at der ikke er mange der får slemme hovedpiner og ildebefindener. Når man først er ramt af en slem hovedpine på grund af få lidt væske, er det svært at rette op på, det er langt lettere at forebygge for sørge for at få masser af væske i løbet af dagen.

 

EFTERLAD ET SVAR